حسن نیکونام در خصوص اخباری مبنی بر سفر یک میلیون گردشگر سلامت به ایران در سال گذشته اظهار کرد: متاسفانه به دلیل اینکه سامانه و فرایند درستی برای ساماندهی این گردشگران وجود ندارد، آمارهای اشتباهی هم گفته میشود. طی سال گذشته به دلیل شرایط کرونایی عمدتا ویزاهای درمانی صادر میشد و گردشگرانی که برای تجارت، تفریح و تحصیل قصد ورود به ایران داشتند، از طریق ویزای درمانی به ایران سفر میکردند. متاسفانه اغلب ویزاها را هم وزارت امور خارجه صادر کرده و شاید وزارت میراث فرهنگی کمتر از ۱۰۰ هزار ویزا برای آژانسهای معتبر خود صادر کرده باشد.
وی افزود: فکر نمیکنم بیش از ۳۰ درصد این آمار اعلام شده گردشگر سلامت باشند. در حالت خوشبینانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار گردشگر سلامت در سال گذشته وارد ایران شدهاند که همانها نیز به صورت رها شده وارد ایران شدهاند. حتی مراکز درمانی مجاز که مجوز ipd دارند و فرایند حرفهای خود را اخذ کردهاند، از این میزان گردشگر سلامت بیبهره شدهاند.
رئیس انجمن حرفهای گردشگری سلامت ایران ادامه داد: گردشگران سلامت وقتی وارد ایران میشوند، در سطح شهرهای توریستپذیر درگیر دلالهای غیرمجاز میشوند و معمولا از مراکز غیرمجاز خدمات دریافت میکنند. حتی شاهد هستیم بعضا خدمات مناسبی دریافت نمیکنند که همین موضوع باعث بروز خسارت و صدمه به بیمار میشود. در این صورت کل صنعت گردشگری و سیستمهای سیاسی، امنیتی و فرهنگی ایران صدمه میبیند.
نیکونام اضافه کرد: این فرایند باید هرچه سریعتر اصلاح شود. وزارت امور خارجه باید فرایندهای قانونی را بر اساس استانداردهای تعریف شده در شورای راهبری گردشگری سلامت اجرا کند. وزارت بهداشت نیز لازم است نظارتهای خود را پررنگتر کند تا دلالان نتوانند برای بیماران خارجی به اسم بیمار ایرانی از یارانههای دولتی که برای مردم ایران هزینه میشود، استفاده کنند.
ایران سالانه ظرفیت ۱۰ میلیارد دلار درآمدزایی از گردشگری سلامت دارد
وی با اشاره به ظرفیت گردشگری سلامت ایران تصریح کرد: بر اساس اعلام OIC(سازمان همکاری اسلامی) ایران سالانه ۱۰ میلیارد دلار در جذب گردشگر سلامت ظرفیت دارد اما متاسفانه به دلیل عدم شفافیت فرایندها، وجود رانتهای دولتی و خصولتی متعدد، عدم همکاری وزارتهای بهداشت، امور خارجه و میراث فرهنگی و عدم توجه به بخش خصوصی که متولی این کار است، این آمار در ایران به شدت پایین است. اگر برآوردهای وزارتخانههای بهداشت، امور خارجه و میراث فرهنگی را جمعآوری کنیم، علاوه بر اینکه تمام آمارهای آنان بر اساس حدس و گمان است، متوجه خواهیم شد جمع عواید آن شاید به ۴۰ میلیون دلار در سال نیز نرسد.
رئیس انجمن حرفهای گردشگری سلامت ایران گفت: این دردآور است که با توجه به ظرفیت قابل توجه پزشکان ماهر و مراکز درمانی مجهز با وجود قیمت رقابتی به شدت پایین نسبت به ترکیه، هندوستان و اردن در جذب گردشگر سلامت به صورت شفاف و یکپارچه هنوز مشکل داریم.
نیکونام تاکید کرد: ما سوءمدیریت نداریم بلکه برخی روندهای مفسدهآمیز به شدت به فرایند گردشگری سلامت آسیب میزند. در واقع برخی برای حفظ رانت چند صد میلیون دلاری در سال تمام منافع ملی ۱۰ میلیارد دلاری ایران را با خاک یکسان میکنند. وظیفه بخش دولتی نظارت و قانونگذاری است؛ نه اینکه کارشناسان بخش دولتی شرکت گردشگری تاسیس و به دلیل تعارض منافع با بخش خصوصی ایجاد ناهماهنگی کنند.
وی بیان کرد: حتی نیمی از همین ظرفیت درآمدزایی ایران در گردشگری سلامت ایران به شدت میتواند اشتغالزایی ایجاد کند. این میزان میتواند به صنعت درمانی ما نیز بسیار کمک کند. صنعت درمانی بخش خصوصی میتواند با استفاده از این ظرفیت تمام تجهیزات خود را ارتقا داده و از تجهیزات مدرن استفاده کنند. صنعت بیمارستانی بخش خصوصی به دلیل عدم پرداخت به موقع مطالباتش از سوی بیمه و بخش دانشگاهی وزارت بهداشت همیشه در پرداخت حقوق کارکنان خود مشکل دارد.
به دلیل تعارض منافع بخش درمانی مقابل بخش گردشگری سلامت قرار گرفته است
رئیس انجمن حرفهای گردشگری سلامت ایران افزود: میتوان بیمارستانهای گردشگری سلامت بخش خصوصی را در کنار آژانسهای مجاز قرار داد اما با رفتارهای غیرحرفهای وزارت بهداشت بخش درمان مقابل بخش گردشگری سلامت قرار گرفته که این موضوع فقط به دلیل تعارض منافع شکل گرفته است.
وی اضافه کرد: این مساله حتی به مراکز درمانی و بیمارستانی آسیب وارد میکند چرا که وقتی فرایندی به صورت شفاف انجام نشود، دلالی و رانتخواری کنار آن پررنگ میشود.
انتهای پیام
0 دیدگاه