عوارض ضایعات عمرانی بر محیط زیست

تحلیلی حریم نیوز: سحرمحمدی
 عوارض ضایعات عمرانی بر محیط زیست
دیگران چه می خوانند:
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی حریم نیوز: 
محیط زیست خانه تمام موجودات است و فرقی نمی کند این موجودات از چه موجودی متضرر می شوند و تنها راه نجات آنها حفظ بقای آنهاست، بهترین اتفاقی که می تواند انسان رقم بزند حفظ محیط زیست خود و سایر موجودات کره زمین است،انسانی که تمام تلاشش را برای زندگی بهتر خود انجام می دهد و سعی در ساخت خانه های مدرن امروزی دارد نباید فراموش کند که با ساختن خانه خود خانه موجودات دیگر را ویران نکند و با احترام به محیط زیست برای همه سودمند باشد.
فراوری مواد زاید حاصل فعالیت های انسان در زمینه های مختلف از جمله سازندگی و توسعه شهرهاست. تغییر شیوه زندگی مردم و تمایل آن ها به زندگی در خانه های نوساز باعث شده حجم ساخت و ساز بالا رفته و میزان دورریزها و نخاله های ساختمانی افزایش پیدا کند. خوشبختانه با پیشرفت علم و تکنولوژی تحقیقات فراوانی بر روی این مسئله اجرا شده و تدابیر ویژه ای بدین منظور اندیشیده شده اند. یکی از بهترین و قابل توجه ترین راهکارهای مدیریت مصالح ناشی از تخریب سازه ها، بازیافت آنهاست زیرا نه تنها از نظر اقتصادی بصرفه است بلکه فواید زیست محیطی بسیاری نیز به همراه دارد. در حال حاضر مدیریت نخاله های ساختمانی دانشی بسیار لازم است که با تصمیم گیری اصولی، برنامه ریزی دقیق و کنترل فراوری دورریزهای ساختمانی همراه است.
مدیریت پسماند
مدیریت پسماند به یکسری فعالیت های برنامه ریزی شده در جهت به حداقل رساندن ضایعات ساختمانی و دفع آن ها گفته می شود. در حال حاضر این نوع مدیریت و ساماندهی بسیار حائز اهمیت است و در تمام پروژه های ساخت و ساز مورد استقبال قرار می گیرد.
برخلاف تصور عموم 90 درصد از نخاله های ساختمانی را می توان مجدداً استفاده نمود و به میزان قابل توجه هزینه های تولید اولیه و ساختمان سازی را کاهش داد.
در کشورهای در حال توسعه به دلیل پیروی از روش های سنتی و عدم توجه به استانداردهای لازم استفاده از مصالح نسبت به کشورهای دیگر بیشتر است، از این رو به منظور کاهش هزینه های ساختمان سازی، کاهش استخراج مواد خام و دستیابی به توسعه پایدار، مدیریت ضایعات ساختمانی مورد توجه قرار گرفته و توجه ویژه بدان معطوف می گردد.
اهداف مدیریت نخاله های ساختمانی
  • کاهش هزینه های ساخت و ساز
  • ارتقاء کیفیت ساخت و بهبود صنعت ساختمان سازی
  • کاهش میزان آلودگی های ناشی از انباشت دورریزها در طبیعت
  • وضع قوانین و راهکارهای موثر در جهت استفاده از مصالح دوستدار محیط زیست، نقل و انتقال و دفع نخاله ها
  • در نظر دریافت طرح های تشویقی و تنبیهی به منظور مراقبت و نگهداری از محیط زیست
  • ایجاد فرصت مناسب برای تحقیق و پژوهش در حوزه بازیافت و محافظت از محیط زیست
  • به حداقل رساندن میزان استخراج مواد اولیه از معادن سطح زمین
  • اشتغال زایی و بهبود سلامت جامعه
  • توسعه اقتصادی و کاهش هزینه ها به واسه استفاده مجدد از نخاله ها
  • محدود کردن ضایعات و آلاینده های زیست محیطی
  • مصرف اصولی و هوشمندانه از منابع طبیعی
  • بهره وری در مصرف انرژی و استفاده مجدد از منابع تجدیدناپذیر
  • کاهش احتیاج به مکان های دفع نخاله

بازیافت، بهترین روش مدیریت پسماند ساختمانی

یکی از مهم ترین و قابل توجه ترین معیارهای مدیریت پسماند، بازیافت یا استفاده مجدد از ضایعات ساختمانی است. در حال حاضر اکثر کشورها برنامه های مختلفی در این زمینه تدارک میبینند تا با استفاده از روش های بهینه مصالح دورریز را بازیافت نموده و به میزان قابل توجه در هزینه های استخراج مواد اولیه و یا ساخت و ساز صرفه جویی کنند. بتن، چوب، گچ، خاک و آجر مواد اصلی نخاله های ساختمانی هستند و می توان آن ها را در بخش های مختلف نظیر محوطه سازی، راه سازی و … مورد استفاده قرار داد. ضایعات ساختمانی را می توان یا در محل تولید، یا در محل انباشت موقت و یا در تاسیسات بازیافت تفکیک نمود.
مشکلات و معضلات ناشی از عدم ساماندهی مناسب خاک و ضایعات ساختمانی
  •    تخلیه خاک و نخاله در گذرگاه ها و معابر شهری باعث پدید آمدن مناظری زشت در شهر می شود بطوریکه چشم هر بیننده ای را آزار می دهد.
  •     همچنین تخلیه خاک و نخاله در کنارگذر راه ها، جاده ها و بزرگراه ها ضمن به وجود آوردن آلودگی های زیست محیطی، منجر به سد معبر و به دنبال آن به وجود آمدن حوادث احتمالی و وارد آمدن خسارات مالی و … به شهروندان خواهد شد.
  •   خاک و نخاله های ساختمانی، محل های مناسبی برای زندگی موجودات موذی و حشراتی مانند پشه خاکی هستند که شرایط بروز و شیوع بیماری سالک را فراهم می کنند. از همین رو با تخلیه خاک و نخاله در مجاورت منازل مسکونی، به طور ناخواسته و به دست خودمان با سلامتی کودکان معصوم بازی می کنیم! ضمن اینکه محل های تخلیه خاک و نخاله، پناهگاهی برای انواع و اقسام حشرات موذی، جوندگان و سگ های ولگرد می باشد که این موجودات منابع و عوامل انواع بیماریها هستند.
سخن اخر
امروزه مدیریت پسماند یکی از ضروری‌ترین محورهای توسعه پایدار محسوب می‌گردد. شاخصه‌های توسعه پایدار را می‌توان در چهار گروه اجتماعی، اقتصادی، بنیادی و زیست‌محیطی مطرح و بررسی نمود. تولید انواع پسماند در زندگی انسان ها امری اجتناب ناپذیر بوده و بی شک عدم توجه کافی به این موضوع می‌تواند تأثیر زیادی در تخریب محیط‌زیست و طبیعت داشته باشد.
مدیریت پسماندهای شهری به عواملی همچون تولید زواید، جمع آوری، حمل و نقل، دفن زباله و بازیافت آن بستگی دارد، بنابراین محدوده مدیریت این مقوله بسیار وسیع و متغیر است، برای چنین موضوعی راهی جز مدیریت و برنامه راهبردی وجود ندارد. خوش بختانه این امر مهم به خوبی مورد توجه قرار گرفته است و انسان روز به روز گام جدیدتری در مدیریت پسماند تولیدی برمی‌دارد.

عوارض ضایعات عمرانی بر محیط زیست

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟