از نظر قوانین فقهی طلاق به دو نوع طلاق رجعی و طلاق بائن تقسیم یم شود که هر کدام احکام خاص خودش را دارد، در این مقاله ما میخواهیم به بررسی تفاوت طلاق رجعی و طلاق بائن بپردازیم.
مهمترین تفاوت طلاق رجعی و بائن در این است که اگر طلاق رجعی باشد در مدت عده امکان رجوع وجود دارد و زن و شوهر بدون این که نیازی به خواندن دوباره صیغه عقد باشند میتوانند به زندگی با هم ادامه دهند، ولی در طلاق بائن چنین امکانی وجود ندارد.
منظور از عده نگه داشتن بعد از طلاق این است که زن بعد از طلاق تا مدتی مشخص نمیتواند با مردی دیگر ازدواج کند، عده برای زنانی که عادت ماهانه میشوند سه مرتبه پریود شدن و در مورد زنانی که عادت ماهانه نمیشوند، سه ماه و برای زن حامله تا زمان زایمان است.
در واقع قانون در طلاق رجعی به زن و شوهر مهلت میدهد تا تصمیم قطعی خود را در مدت این سه ماه بگیرند که میخواهند به جدایی ادامه دهند یا به زندگی کنار هم بازگردند. به همین دلیل در طول مدت عده شوهر میتواند به همسر خود برگردد و از طلاق منصرف شود.
طلاق رجعی
براساس تعریفی که در قانون وجود دارد، در طلاق رجعی در مدت عده بعد از طلاق، شوهر حق رجوع به زن را دارد. یعنی طلاق رجعی، طلاقی است که بعد از آن زن باید عده نگه دارد و با مرد دیگری وارد رابطه زناشویی نشود و در این مدت امکان رجوع وجود دارد؛ بنابراین در صورتی میتوان گفت طلاق رجعی است که:
• زن بعد از طلاق لازم باشد عده نگه دارد، ولی در طلاقی که عده ندارد مثل طلاق دختر باکره و زن یائسه، طلاق رجعی امکان پذیر نیست.
• بعد از طلاق بتوان رجوع کرد مثلا در طلاق بار سوم و طلاق خُلع که امکان رجوع وجود ندارد، طلاق بائن میشود.
طلاق بائن
با وجودی که در طلاق بائن زن باید عده نگه دارد، ولی بر خلاف طلاق رجعی، مرد نمیتواند بعد از طلاق به زن سابقش رجوع کند. بر اساس قانون انواع طلاق بائن عبارتند از:
• سه طلاقه شدن
طلاق قبل از نزدیکی، در صورتی که قبل از نزدیکی طلاق واقع شود، نیازی نیست زن عده نگه دارد.
طلاق زن یائسه، از آنجا که زن یائسه بعد از طلاق نیازی به عده نگه داشتن ندارد بنابراین امکان رجوع وجود ندارد.
• طلاق خُلع و مبارات
طلاق خلع به معنی مهرم حلال جانم آزاد است، یعنی زن به دلیل نارضایتی از شوهر مهریه یا میبخشد یا مالی به او میدهد تا طلاقش را بگیرد. در چنین طلاقی مرد حق رجوع ندارد مگر این که زن از دادن مال یا بخشیدن مهریه در مدت عده پشیمان شود و بخواهد مالش را پس بگیرد.
در طلاق مبارات، زن و شوهر از هم بیزارند و هر دو نمیخواهند با هم زیر یک سقف زندگی کنند. در این طلاق زن مالی به شوهر میدهد که به طلاق راضی شود، ولی نباید این پول بیشتر از مهریه باشد. تا زمانی که زن مالش را در مدت عده پس نگیرید طلاق بائن است و شوهر نمیتواند رجوع کند.
تفات طلاق رجعی و طلاق بائن
اولین تفاوت طلاق رجعی و طلاق بائن در این است که مرد میتواند در ایام عده بعد از طلاق بدون نیاز به خوانده شدن دوباره عقد به زن رجوع کند، ولی در طلاق بائن این امکان وجود ندارد و زن و مرد برای این که دوباره بتوانند به زوجیت هم در آیند باید عقد جدیدی بینشان خوانده شود.
بعد از طلاق بائن زن میتواند بلافاصله با مردی دیگر ازدواج کند، ولی در طلاق رجعی باید تا اتمام مدت عده صبر کند و در این مدت از نظر قانون حکم زن شوهر دار را دارد.
در طلاق رجعی، در مدت عده هر کدام از زوجین اگر فوت شود، دیگری از او ارث خواهد برد، ولی در طلاق بائن از آنجا که زوجیت بعد از خواندن صیغه طلاق به اتمام رسیده است هیچکدام حتی ۱ ساعت بعد از طلاق از دیگری ارث نمیبرد.
از آنجا که در طلاق رجعی در مدت عده بعد از طلاق، زن هنوز در حکم زوجه مرد محسوب میشود، میتواند در منزلی که از قبل سکونت داشته است، بماند و مرد تا زمان به اتمام رسیدن عده حق بیرون کردن او را ندارد. ولی در طلاق بائن در مدت عده، نفقه زن بر عهده مرد نیست.
در طلاق رجعی نفقه زن درمدت عده بر عهده مرد است مگر این که طلاق به دلیل ناشزه بودن زن انجام شده باشد.
0 دیدگاه